Vieressä olevasta tuotehausta näet koko myynnissä olevan varaston ja tuotemerkit. Napsauta RYHMÄÄ ja valitse merkki tai tehdas

COX TUOTTEET

RC- ja siimaohjattavat polttomoottorikoneet
Coxilta löytyy useita malleja polttomoottorikoneita, RC-liidokkeja, helikoptereita ja jokunen sähkömoottorikonekin.

Poltto- ja sähkömoottoriautot
Tämä radio-ohjattava auto on ainoa laatuaan maailmassa, ja se avaa aivan uuden, kokoluokan RC-polttomoottoriautojen rata- ja maantiekilpa-ajoon.

Polttomoottorit
HOITO JA KÄYTTÖ
Coxin Tee Dee -moottorit ovat tarkkuustyönä tehtyjä kilpailutyyppisiä moottoreita.
Pidä moottorisi moitteettoman puhtaana ja käytä Coxin polttoainetta tai kilpailupolttoainetta (tai seosta jossa on 15 % risiiniöljyä ja 85 % metanolia). Silloin moottorisi säilyttää tehonsa ja luotettavuutensa mahdollisimman kauan.
Nämä moottorit saavuttavat huipputehonsa lähes heti käynnistyksen jälkeen, yleensä noin minuutin kuluttua. Muutamat hieman "kireämmät" saattavat vaatia pitemmän ajan, noin yhden tunnin, mutta kummassakin tapauksessa moottori kehittää tarpeeksi tehoa nostaakseen lennokin ilmaan melkein heti.
Moottorin sisäänajo vaatii käyttöä rikkaalla (hitaalla) muutaman ensimmäisen minuutin ajan. Sulje neulaventtiiliä hitaasti, kunnes moottori käy huippukierroksilla. Anna sen käydä näin muutama minuutti, ja avaa sitten neulaventtiiliä, kunnes moottori käy rikkaalla muutaman minuutin. Toista tätä 5-10 minuutin ajan, kunnes moottori pitää huippukierroksensa. HUOM. Tee Dee .049 -moottori kehittää huipputehonsa pyöriessään noin 22 500 kierrosta minuutissa. Käytä aina potkureita, jotka estävät moottoria pyörimästä yli 24 000 kierrosta minuutissa, muuten moottorisi saattaa vaurioitua.

MOOTTORIN KÄYTTÖÖNOTON VALMISTELUT
1. Kiinnitä moottori lennokkiin, tai jos haluat sisäänajaa moottorin muualla, kiinnitä se esimerkiksi tukevaan lankunkappaleeseen. Älä koskaan kiinnitä moottoria suoraan ruuvipenkkiin.
2. Aseta potkuri akselille siipien tasainen puoli moottoria kohti ja lukitse se paikoilleen kiinnitysruuville.
3. Kiinnitä polttoaineletku kaasuttajan syöttöputkeen. Parhaan tuloksen saavutat kiinnittämällä säiliön moottorin läheisyyteen siten, että polttoaineen keskipinta on samalla tasolla kuin kaasuttajan kurkku.
4. Kiinnitä hehkutulppaliittimen kaksi eristettyä johtoa 1,5 voltin hehkutusparistoon. Älä käytä jännitteeltään voimakkaampaa paristoa, koska se polttaa hehkutulpan. Varmistaudu myös siitä, että paristo on hyvässä kunnossa. Käytä ainoastaan myyjältäsi saamiasi paristoja, koska ne on suunniteltu käytettäviksi Cox-moottorisi kanssa.
5. Viimeistele ja tasapainota potkuri. Parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi potkurit on tasapainotettu jo valmiiksi, mutta asian voi tarkistaa seuraavasti: hio pois mahdolliset siipien reunoissa olevat muovipurseet. Sovita esimerkiksi poran terä potkurin reiän läpi ja aseta potkuri akseleineen puukappaleessa ohuiden naulojen varaan niin, että se pääsee pyörimään vapaasti. Painavampi puoli potkurista painuu alaspäin. Hiero tätä puolta kevyesti hienolla santapaperilla, kunnes potkuri on tasapainossa. Tärkeää: varo hiomasta potkuria liikaa, etteivät siivet menetä ominaisuuksiaan. Käytä ainoastaan muovista tai puusta valmistettuja potkureita.

MOOTTORIN KÄYNNISTYS
Muista noudattaa seuraavia ohjeita tarkasti, niin moottorisi käynnistyy joka kerta helposti. 1. Sulje kaasuttimen neulaventtiili kiertäen sitä myötäpäivään, kunnes se pysähtyy. Varo käyttämästä liikaa voimaa.
2. Täytä polttoainesäiliö oikealla polttoaineella (ei koskaan bensiinillä).
3. Avaa neulaventtiiliä (vastapäivään) tarkalleen 4,5 kierrosta .049 ja .051 -moottoreilla ja 3,5 kierrosta .09 -moottoreilla.
4. Jos polttoaineen pinta on säiliössä kaasuttajan kurkun alapuolella, aseta sormesi kurkun päälle ja pyöritä potkurista, kunnes polttoaineletku on täynnä. Läpinäkyvän letkun käyttö on suositeltavaa, koska tämä tarkistus on silloin helppo. Jos säiliö on kaasuttajan kurkun yläpuolella, letku täyttyy itsestään kun neulaventtiili avataan.
5. Kiinnitä paristolta tuleva hehkutulppaliitin moottorin hehkutulppaan.
6. Ruiskuta muutama tippa polttoainetta moottorin pakoaukkoon ja pyöräytä välittömästi potkuria vastapäivään. Nopea käynnistys edellyttää nopeaa pyöräytystä potkurista. Moottori käynnistyy heti jos polttoainetta on ruiskutettu oikea määrä pakoaukkoon.
7. Kun moottori käynnistyy, se käy hyvin rikkaalla ja hitaasti. Kun käynnistät moottoria ensimmäistä kertaa, anna sen käydä rikkaalla noin minuutti. Sulje tämän jälkeen neulaventtiiliä hitaasti myötäpäivään, kunnes moottori käy hyvin. Tämän jälkeen voit poistaa hehkutusliittimen. Uusintakäynnistyksissä voit heti moottorin käynnistymisen jälkeen säätää neulaventtiiliä.
8. Jos et käynnistä moottoria heti, sulje neulaventtiili jottei moottoriin valu liikaa polttoainetta. Tämä varokeino on tarpeen vain jos säiliö on korkeamalla kuin kaasuttimen kurkku.

KUN MOOTTORI EI KÄYNNISTY
1. Jos moottori yskii ja sylkee polttoainetta pakoaukosta, se käy liian rikkaalla. Sulje neulaventtiili ja jatka pyörittämistä, kunnes moottori käynnistyy hetkeksi. Avaa neulaventtiili uudelleen ja pyöritä potkuria. Moottorin pitäisi käynnistyä heti. Pakoaukkoihin puhaltaminen pyöritysten välissä auttaa haihduttamaan ylimääräisen polttoaineen hehkutulpasta.
2. Jos moottori käynnistyy heti täydellä teholla ja sitten sammuu, se käy liian laihalla seoksella. Avaa neulaventtiiliä puoli kierrosta, ruiskuta polttoainetta pakoaukkoon ja pyöräytä potkurista. Mikäli moottori ei käynnisty, ja säiliö on kaasuttimen kurkun alapuolella, yritä ryypyttää uudelleen kuten B-kohdan kappaleessa 4. Jos moottoria ei ole käytetty vähään aikaan, on risiiniöljy saattanut tukkia suuttimet.
3. Jos suuttimet ovat tukkeutuneet, toimi seuraavasti: poista kaasuttimen kurkku ja neulaventtiilin runko. Löydät kolme pientä suutinreikää kurkkua ympäröivästä urasta. Puhdista nämä reiät esimerkiksi ohuella langalla. Asenna osat takaisin paikoilleen. Moottorin pitäisi sen jälkeen käynnistyä.
4. Jos moottori ei käynnisty, kierrä hehkutulppa irti ja kiinnitä se hehkutusliittimeen. Tulpan pitäisi hehkua punaisena. Jos se ei hehku, paristo on tyhjä, tulppa on palanut tai liitännöissä on vikaa. Vaihda paristo ja/tai tulppa ja tarkista liitännät. Hehkutulpat eivät koskaan kuulu takuun piiriin. Uusia hehkutulppia ja paristoja saat liikkeestä, josta hankit moottorin.
5. Jos et ole käyttänyt Cox-polttoainetta, kokeile sitä. Älä koskaan käytä bensiiniä tai bensiiniä sisältäviä polttoaineita.

KÄYTTÖÖN LIITTYVIÄ OHJEITA JA MOOTTORIN HOITO
1. Moottorin hehkutulppa toimii myös sylinterin kantena. Kun hehkutulppa on palanut, joudut uusimaan koko kannen. Tämä ei kuitenkaan tule sen kalliimmaksi kuin muutkaan hehkutulpat.
2. Jos moottoria ei käytetä vähään aikaan, voitele se kevyellä öljyllä ja kääri se kankaaseen tai suojaa muulla tavoin pölyltä ja lialta.
3. Jos moottoriin pääsee likaa tai pölyä, älä käynnistä sitä ennen kuin se on täysin puhdistettu. Pura mottori, pese osat huolellisesti, öljyä ne ja kokoa moottori uudelleen.
4. Jos moottori jäykistyy eikä pyöri, kuten uusille moottoreille joskus tapahtuu, älä yritä käynnistää sitä. Irrota sylinteri ja hio hienolla teräsvillalla varovasti sylinterin sisäpintaa kauttaaltaan. Pese sylinteri, öljyä se ja asenna paikoilleen. Sen jälkeen moottorin pitäisi toimia normaalisti. Älä koskaan käytä santapaperia tai viilaa, koska ne tuhoavat sylinterin toisin kuin hieno teräsvilla.
5. Uusi moottori saattaa joutua kiinni erityisesti lämpimällä ja kostealla säällä tai jos moottoria käytetään usein alhaisilla kierrosnopeuksilla.
6. Älä kiristä hehkutulppaa liian kireällä. Hehkutulppa on helpompi irrottaa jos annat moottorin jäähtyä ensin.
7. Jos kuitenkin poistat hehkutulpan kuumasta moottorista, kaada hiukan polttoainetta hitaasti tulpan päälle sen lämpötilan alentamiseksi. Älä kaada polttoainetta sylinterin päälle. Hehkutulppa irtoaa tämän jälkeeen helposti. Hehkutulpan irrottaminen voimaa käyttäen saattaa vahingoittaa sylinteriä.
8. Älä kiristä kaasuttimen kiinnitysmutteria liikaa, koska se muuttaa etulaakerin asentoa ja moottorin teho putoaa. Kiristys on riittävä kun kaasutin ei enää liiku.
9. Varo kiristämästä kaasuttimen kurkkua liikaa, koska tämä saattaa rikkoa kaasuttimen muovisen rungon kierteet.
10. Neulaventtiilin rungon voi haluttaessa asentaa myös vastakkaiseen asentoon.

VAROITUS
Seuraavien lisälaitteiden ja -aineiden käyttö saattaa vaurioittaa moottoria ja mitätöidä takuun:
-dieselmuutossarjat
-madalletut tai korkeapuristeiset sylinterikannet
-polttoaineet jotka sisältävät sataprosenttiseti synteettisiä voiteluaineita.